Polypropylen

Polypropylen, også kaldet PP plast, er blandt de vigtigste termoplast. At der er tale om et termoplast, vil sige at det er formbart ved opvarmning, samt formstabilt ved nedkøling. At polypropylen er en af de vigtigste og mest udbredte plasttyper, skyldes blandt andet, at det har en høj slidstyrke og sejhed, har en stor dækkeevne, ikke er væskeabsorberende, ikke bliver angrebet af bakterier og kan vaskes rent, selv ved lave temperaturer. Derudover er polypropylen den fiber med den laveste massefylde – hvilket også vil sige, at det kan flyde.

 

Egenskaber for polypropylen

Som udgangspunkt er polypropylen et hvidligt og uigennemsigtigt materiale, hvilket skyldes, at PP plast har en høj krystallinitet – det er dog muligt at indfarve PP plast i stort set alle farver. Polypropylen har en høj modstandsdygtighed over for varme og kan klare op til 120 oC, uden at miste sin formstabilitet – dette medfører blandt andet, at det er muligt at sterilisere produkter lavet af PP plast, ved at koge dem. Samtidig gør muligheden for at sterilisere produkter det også lettere, at genanvende disse. Smeltepunktet for polypropylen ligger på 165 oC, og det kan bearbejdes ved sprøjtestøbning, ekstrudering, blæsestøbning, termoformning og rotationsstøbning. PP plast har en meget lav overfladespænding, hvilket gør det svært at lime, samt farvetrykke – skal dette gøres på en vedholdende måde, skal overfladen behandles forud for limning eller farvetryk.

 

Anvendelse af polypropylen

Polypropylen anvendes til mange forskellige typer produkter, hvilket blandt andet skyldes, at det har en høj slidstyrke og sejhed, meget gode elektrisk isolerende egenskaber, samt god bestandighed over for væske og kemikalier. Også muligheden for at sterilisere produkter, ved kogning, har betydning for den store anvendelse af PP plast til udvikling af forskellige produkter.

Polypropylen anvendes blandt andet til emballage til fødevarer, møbler, plastposer, sportsudstyr og beklædning. For sidstnævnte anvendes PP plast særligt til produktion af svedtransporterende beklædning – dette skyldes at PP plast ikke optager fugt i kernen, men har evnen til at transportere fugt gennem fibrene, og dermed transportere det væk fra kroppen. Også i bilindustrien er polypropylen et meget anvendt plast, eksempelvis til produktion af instrumentpaneler, kofangere og andre bilkomponenter, for hvilke det i visse tilfælde, igen, skyldes polypropylens styrke, gode bestandighed over for væske og kemikalier samt varmemodstandsdygtighed.

Ydermere kan polypropylen anvendes til rør, filtre, pipetter, inhalatorer og kabelisolering – dette skyldes blandt andet PP plasts gode elektrisk isolerende egenskaber.

 

Polypropylen i levnedsmiddelindustrien

Til plastposer og klar emballage, til eksempelvis fødevarer, copolymeriseres polypropylen med 2-5% ethylen, for at skabe en større gennemsigtighed for produkterne. At polypropylen kan anvendes til produktion af produkter, der skal sættes i forbindelse med fødevarer, skyldes at det er FDA godkendt til brug i levnedsmiddelindustrien. Copolymerisering medfører også at produkterne kan tåle frostgrader, og det er dermed muligt at nedfryse eksempelvis færdigretter, fisk, kød m.m. i sådanne emballager. Derudover skaber copolymerisering også et produkt med en langt højere slagstyrke, ved lave temperaturer.