Polyamid

Polyamid, der har forkortelsen PA, er også bedre kendt som nylon, og blev oprindeligt udviklet til produktion af nylonstrømper. PA er en del af den termoplastiske og krystallinske materialegruppe og er en syntetisk polymer – dette vil sige at den er sammensat af flere enheder, hér dicarboxylsyre og diamin. Denne sammensætning sker ved hjælp af amidbindinger, hvilket også er årsagen til navnet – en syntetisk polymer sammensat ved amidbindinger, har altså givet den navnet Polyamid.

 

Polyamider og deres sammensætning

Krystalliniteten for polyamider ligger omkring 35% i PA6, omkring 50% i PA66 og omkring 70% i PA46. Disse typer polyamid, bestemmes ved antallet af carbonatomer på to nitrogenatomer, som følger hinanden i molekylekæden. En betegnelse med ét tal, hér PA6, anvendes, når de to segmenter er identiske, og en betegnelse med flere tal, hér PA66 og PA46, anvendes når segmenterne er forskellige. Desto højere krystalliniteten er, for de enkelte polyamider, desto højere er smeltetemperaturen også. Smeltetemperaturen for de ovenstående polyamider, er henholdsvis 225 oC, 265 oC og helt op til 295 oC, og forarbejdningstemperaturen for de enkelte polyamider, vil oftest ligge omkring 30 grader. Dette medfølger blandt andet, at polyamid har en utrolig stor styrke og stivhed, selv når det udsættes for meget høje temperaturer. Derudover er polyamid samtidig utroligt slidstærkt og har en høj bestandighed, over for kemikalier.

 

Anvendelse af polyamider

Som nævnt, blev polyamiden oprindeligt udviklet til produktion af nylonstrømper, og den anvendes stadig i høj grad i tekstilproduktionen, men i dag anvendes den dog til meget andet end strømper – særligt anvendes den eksempelvis til produktion af telte, faldskærme, tæpper og børster, samt sikkerhedsseler, da disse naturligvis skal være slidstærke og svære at bryde. Derudover bliver et stort antal bildele, som er placeret under bilens motorhjelm, produceret af polyamider, grundet deres store modstandsdygtighed over for høje temperaturer og kemikalier, samt deres høje slidstyrke. I dag bliver mange metaldele også udskiftet med dele lavet af polyamid, netop grundet, blandt andet, den høje slidstyrke, lethed og i mange tilfælde lavere pris. Polyamid anvendes også i stigende grad til produktion af emballage-film til levnedsmidler – dette skyldes blandt andet at polyamider har en høj modstandsdygtighed over for punktering (skader på/huller i emballagen), og så danner polyamiden samtidig en god barriere mod, blandt andet, kuldioxid og ilt. Polyamider til denne type anvendelse, sættes ofte i forbindelse med et polyethylen-materiale, da dette har en høj barriere over for vanddampe.

Polyamid til fremstilling af maskindele

Polyamid anvendes ofte også til fremstilling af maskindele, igen grundet dets høje styrke og slidstyrke, som ofte er et stort krav, ved fremstilling af maskindele. Samtidig spiller de mekaniske styrker, som høj slag- og kærvslagstyrke også en rolle, kombineret med at polyamid også har en høj slidstyrke, selvom det udsættes for beskidte eller ru overflader. Det vil også i mange tilfælde være nødvendigt at udvikle dele, som er modstandsdygtige over for mange typer kemikalier og fedtstoffer – også disse krav opfylder polyamid.